Банкеръ Daily

Общество и политика

Румяна Бъчварова ще контролира парите от ЕС за мигрантите

Правителството възложи на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова да създаде необходимата организация за разходване на допълнително отпуснатите 160 млн. евро за овладяване на миграционния натиск по границата на България.

Министърът на вътрешните работи ще отговаря за координацията и контрола върху разходването на средствата, които се предоставят от ЕК за спешно подпомагане в рамките на фондовете „Убежище, миграция и интеграция” и „Вътрешна сигурност”.

Проектите, които ще бъдат финансирани, са насочени към повишаване капацитета в областта на граничния контрол на българската морска граница, повишаване капацитета в областта на интегрираното наблюдение, комуникационните и информационните системи по външните граници и укрепване на националния капацитет в областта на убежището и миграцията. 

Министър Бъчварова инспектира в края на октомври района на Резово, в който се строи оградата по българо-турската граница. В момента се извършват монтажни дейности на 50-километров участък. Преди седмица е обявена обществена поръчка за още 10 километра. Съоръжението ще бъде завършено окончателно до края на годината.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във