Банкеръ Daily

НАП очаква да събере 600 млн. лв. или 1.5% повече от плана, одобрен през октомври. А за цялата 2021 г. ще бъдат събрани 3 млрд. лв. над планираното.

Румен Спецов познавал обвинения за източването на АМ "Хемус"

Шефът на НАП Румен Спецов призна, че познава обвинения за източването на 53 млн. лв. от магистрала "Хемус" Борислав Колев, който е бивш данъчен, "като човек", но не може да каже дали е способен да извърши престъпленията, в които го обвиняват. Той обясни, че от поръчките и разплащанията по договорите за лот 5 на "Хемус" държавата е била ощетена с 20 млн. лв.

След като НАП е започнала проверка на големите получатели на обществени поръчки, те допълнително са декларирали 85 млн. лв., каза още той пред Нова телевизия. Спецов обаче отказа да отговаря на всички по-конкретни въпроси.

Той нито потвърди, нито отрече, че петролната компания, върху която са се съсредоточили данъчните, е "ЛУКойл България". В края на ноември Спецов беше в Румъния, за да събере данни за работата на голяма руска петролна компания, която отдавна има дейност и в България. В интервю за румънски вестник отбелязва, че компанията през последните 10 години отчита загуби, въпреки че е една от най-големите на пазара в страната. Спецов уточнява, че около нея има куп други фирми, включително български, които работят по такъв начин, че печалбите се оказват в Швейцария или офшорни компании. По същия начин компанията действала и в Румъния.

Пред Нова тв Спецов допълни само, че данъчните имали резерви към начина, по който се изнася печалбата от страната, за да не отчита компанията положителен резултат, макар че това не е незаконна практика. Затова ще променят начина на мониторинг на компанията в опит да разберат защо тя трупа загуби.

Другият проблем, върху който са се съсредоточили данъчните, е фактът, че 11 000 компании са декларирали материални запаси за 9 млрд.лв. "Това са дрехи, храни, обувки, които стоят в складовете. Ние искаме да знаем защо не се търгуват, дали това са реални операции или се прикрива нещо друго", обясни той. След като НАП е започнала проверка на фирмите с големи касови наличности, те са декларирали допълнително 85 млн. лв.

Спецов разкри, че има заловени данъчни с подкупи, но отказа да конкретизира колко и за какво. Уточни само, че били от една специфична дирекция. Той отказа да даде подробности и за фирмата, която е продал на малоимотно лице и която е натрупала огромни задължения към хазната, с аргумента, че прокуратурата още не се е произнесла официално по случая.

НАП очаква да събере 600 млн. лв. или 1.5% повече от плана, одобрен през октомври. А за цялата 2021 г. ще бъдат събрани 3 млрд. лв. над планираното. 500 млн. лв. са забавените плащания. Спецов очаква планът за НАП за 2022 г. да е 27-30 млрд. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във