Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев започва консултации за избор на нов главен прокурор

Президентът Румен Радев започва серия от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Първата от работните срещи ще е на 13 май, понеделник с главния прокурор Сотир Цацаров. Припомняме, че мандатът му изтича през януари 2020 година. Обвинител номер 1 Сотир Цацаров заема този пост от 9 януари 2013-а. Процедурата за избор на наследник на Цацаров може да бъде открита шест месеца по-рано, т.е. още през юли. А изборът на нов главен прокурор да стане през октомври. Мандатът му е 7 години.

По същество конституционното производство за избора на главен прокурор включва две последователни фази. Първата фаза протича пред Висшия съдебен съвет (ВСС), който поставя, обсъжда и приема предложения за тайно гласуване и с квалифицирано мнозинство - повече от две трети от състава на ВСС (чл.173, ал.6 ЗСВ).При сегашния 24-членен състав на ВСС това означава с най-малко 17 гласа. Номинации могат да правят прокурорската колегия или министъра на правосъдието.

Втората фаза се осъществява от президента на Републиката. Той извършва назначаването с указ, когато приема предложението или го отхвърля. Държавният глава не може да откаже предложението, когато то му се прави повторно. Така се получи при назначаването на Георги Чолаков за шеф на ВАС, когато президентът Радев не подписа от първи път указа. След повторното гласуване от новия състав на ВСС обаче на Чолаков, Румен Радев не можеше да спре процедурата.

През март стана ясно, че заместник-главният прокурор Иван Гешев няма амбиции да се кандидатира за поста. Това съобщи самият той след посещение в САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във