Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев: Важно е в България да има сплотена опозиция

Президентът Румен Радев заяви, че е важно България да има сплотена политическа опозиция. "Липсата й ще бъде пагубна за нашата демокрация", заяви държавният глава в пловдивското село Труд, където беше гост за 150-годишнината на местната църква, предаде БНР. Президентът подкрепи решението на Корнелия Нинова да оттегли оставката си като лидер на БСП. 

"Мисля, че госпожа Нинова се е доказала като човек, който знае какво прави и носи отговорност за своите постъпки. Един лидер на политическа партия трябва да се води не само от това той лично как се чувства, а много важно партията му как се чувства и партията да бъде силно обединена".

Президентът каза, че няма информация за конгреса на БСП, защото днес празнува заедно с хората на село Труд Петдесетница и 150 години на местната църква Света Троица. Радев подчерта, че очаква България да има сплотена политическа опозиция, защото не може да има власт без коректив, и добави, че не се меси в работата на нито една партия.

В коментар на призива на митрополит на Николай за въвеждането на вероучение в българските училища държавният глава посочи, че темата следва да се разгледа от съответните институции и да се използва опитът в Европейския съюз.

"Има място за такъв дебат. Децата растат и научават за религията не от училище – това са важни въпроси. Научават за нашите традиционни православни ценности също не от училище. В училище могат да бъдат изучавани такива неща. Но това е един сериозен дебат, който трябва да бъде обмислен", коментира той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във