Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев: В понеделник започвам консултации за правителство

Румен Радев
S 250 9cb476b6 ebdb 4a77 84a5 4e6e11d9ac0b
S 250 29f93897 5a19 48e8 9d5b 3bfd047d8a1c
S 250 97fb27eb ec62 4cfc a6a7 4deed6b6b54d

В понеделник започвам консултации за правителство, каза президентът Румен Радев в своето обръщение към народа и Народното събрание.

"Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети. Ясна ценностна рамка. Ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти. Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон", заяви Радев.

"Вие наследявате една институция в дълбока криза. Първо, искам да се обърна към вас, народни представители и да ви поздравя с високо отговорната мисия, която българските избиратели възложиха на вас да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси. Да сбъднете неговите въжделения. За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се пуснах в президентската надпревара през 2016 г. Чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава", заяви президентът и добави, че  в политиката някой виждат търгуване с националния интерес. 

"С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своите биографии. За това приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми, госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено", каза още Радев.

Той подчерта, че е време  да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите. 

"Всичко изброено доведе до исторически срив в доверието на най-важната институция в парламентарната република - Народното събрание. На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест за вашият успех ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт", каза още държавният глава.

"Никой не може да ви разменя, продава или дава под наем, нито да задушава гласът ви. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели. Не може да бъдете крепостни на никой политически лидер. Никой няма правото да оскърбява вашето лично достойнство, освен ако вие самите не му позволите", каза Радев на депутатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във