Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев: Смъртта на Панде Ефтимов е загуба за цяла България

Смъртта на Панде Ефтимов е загуба за цяла България. Отиде си не само един талантлив творец, публицист и поет, но и доблестен човек, чийто живот е пример и морален урок за всички нас. Това написа на страницата си във Фейсбук президентът Румен Радев в позиция по повод смъртта на Панде Ефтимов.

„Житейският му път отразява нелеката история на Балканите, която пречупи съдбите на хиляди хора, но не сломи силните духом. Нито преследванията, на които беше подложен, нито затворът на тоталитарния режим, в който беше хвърлен заради българското си самосъзнание, можаха да сломят неговия характер. Той доказа на дело, че подмяната на историческата истина е невъзможна и че лъжата не може да просъществува в съзнанието на просветения. Големият урок, който Панде Ефтимов ни завеща, е урокът по родолюбие. Той винаги ще бъде будител на националната ни съвест и памет. България няма да го забрави! Поклон пред светлата му памет!“, заявява президентът Радев. 

На 13 август бе съобщено, че на 85-годишна възраст е починал Панде Ефтимов - общественик, поет, историк. 

Панде Ефтимов е един от най-активните членове на Българския културен клуб в Скопие, организатор на отбелязването на годишнини на личности и събития от общата ни история.

Роден е през 1932 г. в преспанското село Претор. Внук е на революционера от ВМОРО и ВМРО Панде Суджов. Панде Ефтимов завършва висшето си образование във Филологическия факултет на Скопския университет. Участва в патриотични групи, целящи независимостта на Македония, заради което прекарва 7 години в затвора: между 1957 г. и 1961 г., както и от 1971 г. до 1974 г. След това отново е подложен на гонение от властите в Скопие. Работи като учител и журналист към скопския вестник "Народна просвета". Принуден е да смени няколко професии, но не се отказва от идеалите си. След 1986 г. участва в процеса по формирането на ВМРО-ДПМНЕ.

През 2001 година публикува две книги с поезия, отпечатани на български. Заради репресиите, роднините му са принудени да емигрират. През 2007 г. той получава българско гражданство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във