Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев: Случаят с апартаментите пряко рефлектира върху доверието в политическата класа

Случаят с апартаментите далеч надхвърли обхвата на една имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в Кюстендил, в отговор на въпроса къде е изчезнал моралът в политиката, с оглед на последните имотни придобивки на управляващите.

Държавният глава припомни, че само преди два месеца на своя годишен отчет е призовал Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и другите органи да навлязат в периметъра на властта, който за момента старателно се отбягва. "Много ясно казах, че ако това не се случи, търсенето на справедливост и възмездие може да излезе извън рамките и механизмите на закона", подчерта Радев.

По негови думи, очевидно няма как антикорупционната комисия, която е назначена и контролирана от Цветанов, да го разследва "по беззъбия закон, наложен от самия него". "Ако това не се случи, наистина можем да имаме сериозен проблем. И затова поредното, според мен, гарантирано оневиняване на г-н Цветанов ще се размине с моралните присъди на обществото. Това е големият проблем, който ни очаква", добави държавният глава.

Запитан какво е наложило създаването на Стратегическия съвет при президента и алтернатива на какво е той, Румен Радев заяви, че не става въпрос нито за партия, нито за служебно правителство в сянка.

"Ролята и функциите на този съвет са ясно описани в указа, с който съм го назначил, а това е търсене на идейна алтернатива на статуквото, търсене на стратегически решения за бъдещето на България"“, посочи президентът.

Държавният глава коментира още, че е поканил на среща в петък ръководството на ЦИК, за да се обсъди тяхната готовност и всички необходими мерки за провеждането на спокойни, честни и прозрачни избори.

В отговор на въпрос за предстоящото заседание на парламентарната комисия по вероизповеданията, Румен Радев изрази надежда парламентът да излезе с мъдро и справедливо решение по отношение на задълженията на религиозните общности.

"Много по-важно е народни представители, управляващи, политици и особено ръководителите на вероизповеданието в България в никакъв случай да не спекулират с етническия мир, а да работят за единението на българския народ, не за неговото разделяне", подчерта президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във