Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев: Случаят "КТБ" трябва да приключи в България

Президентът Румен Радев отново призова ексбанкера и собственик на КТБ Цветан Василев да се върне в България, за да се изправи пред съда. "Всички ние платихме цената за КТБ и затова трябва да знаем истината. Случаят с КТБ трябва да се реши тук, в България, а не в чужбина. Само по този начин ни ще придобием вътрешна увереност, самочувствие и вяра като държава и като общество сами да градим своето бъдеще", заяви Радев.

Според него само в български съд показанията на Василев могат да имат някаква стойност. "Самият факт, че общественият интерес към случая расте и че лично президент се отнася с такова голямо внимание е един от факторите за гарантирането на неговата сигурност", допълни държавният глава.

"Аз съм на страната на закона. Именно в дух на прозрачност е разсекретил стенограмите за КТБ", отговори Радев на твърдението на ексбанкера, че е на страната на главния прокурор Сотир Цацаров и Делян Пеевски.

Иначе президентът оцени периода след влизането си на "Дондуков" 2 като динамичен и много натоварен. По думите му трите думи, с които може да бъде описан, са суверенитет, законност, външна политика. "Най-добре е, когато всеки президент надгражда. В това е смисълът и на президентската институция според мен", обясни президентът пред Нова телевизия.

Правейки равносметка на първите осем месеца в президентството, той започна от перфектното провеждане на извънредните парламентарни избори през март. "Налагане на кохезионната политика в Римската декларация на Европейския съвет. Страшно важно за България. Мина с много убеждения, разбира се. Водене на една лоялна, но активна проевропейска политика", допълни Румен Радев.

Той сподели и законите, върху е наложил вето през последните месеци. Според него те ощетявали обществения интерес и българската природа, визирайки Закона за околната среда и този за концесиите. Радев припомни, че сезира Конституционния съд за СЕТА, и за отмяна на постановление 208. Все пак изтъкна, че то бе прието от управляващите, без да се съобразят с неговия призив за детайлен анализ.

"Първи стъпки за преодоляване на кризата с Русия, реабилитация на българската история, а това означава и на нашето достойнство. Слагане на край на неуважителното отношение към историческите факти и много важно – решителни действия в защита на суверенитета на България – основен акцент на Българската армия, настояване за законови промени в областта на вероизповеданията и редица други дейности", изброи още държавният глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във