Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев ще връчи наградите "Джон Атанасов" на млади български учени в областта на компютърните науки

Държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2019 г. на млади български учени в областта на компютърните науки в четири категории. Това ще стане на 7 октомври от 16.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на Президентството. Церемонията ще се проведе за 17-та поредна година.

Награда „Джон Атанасов“ – отличието се присъжда за изключителни постижения на български граждани на възраст до 35 години, независимо  дали развиват своята научна и изследователска дейност в България или в чужбина.

Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ - екипни отличия в подкрепа на състезателите ни, постигнали най-високите резултати в международни и национални ученически олимпиади и състезания по информатика и информационни технологии, и на техните преподаватели.

Грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните технологии“ - отличия за  ученици и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си проекти.

Грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“ - отличия за  ученици, студенти и млади учени, чиито индивидуални и екипни проекти, дават принос за решаване на значими проблеми и предизвикателства в национален и световен мащаб, посредством прилагане на компютърни технологии.

Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени в световен мащаб млади български учени в областта на компютърните науки. Сред лауреатите на престижното отличие са настоящи ръководители във водещи изследователски институти и световни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантовата информатика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във