Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев ще връчи Наградата "Джон Атанасов" за 2022 година

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2022 година. Отличията се връчват на ученици, студенти и млади български учени в областта на компютърните науки в пет категории. Инициативата се провежда за 20-а поредна година. Наградите са в пет категории.

-Награда „Джон Атанасов“ – отличието се присъжда на млади български учени и изследователи – до 35 г., в областта на компютърните науки, изявили се в национален и световен мащаб със свои научни трудове и разработки.

-Грамота „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ – отличия, с които се удостояват учениците, постигнали най-високи резултати в международни и национални ученически олимпиади по информатика и по информационни технологии, и техните преподаватели.

-Грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните технологии“ - отличие, което се присъжда на ученици, студенти и млади учени, постигнали високи резултати със свои първи авторски проекти на национални и международни научни конкурси и фестивали.

-Грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти“, отличие, което се присъжда на преподаватели, треньори и ментори за цялостен принос за създаването на поколения млади успешни състезатели от българските национални отбори по информатика, информационни технологии и/или състезателно програмиране, победители в националните и международните олимпиади и турнири.

-Грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“ е отличие за индивидуални и екипни проекти на млади хора до 35 г., които имат принос  към решаване на значими обществени предизвикателства с помощта на информатиката и компютърните технологии. Категорията е отворена към стартиращи компании и самостоятелни проекти от частния, неправителствения и академичния сектор.

Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на България се връчва от 2003 г. насам на изявени в световен мащаб млади български учени в областта на компютърните науки, които имат изключителни резултати. Сред лауреатите на престижното отличие са настоящи ръководители във водещи изследователски институти и световни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантови технологии, изкуствен интелект.

Днешният ден не е избран случайно. На 4 октомври 1903 г. е роден Джон Атанасов - американският физик, математик и електроинженер, с български корени. Той е изобретател на модел на електронен цифров компютър с регенеративна памет, изграден от множество изчислителни модули и изпълняващ логически операции с двоични числа.

Признанието на Джон Атанасов като компютърен пионер идва трудно, тъй като приносът му е косвен. В САЩ е награден с Computer Pioneer Medal от Института на инженерите по електротехника и електроника (IEEE) едва през 1984 година. Университетът в Айова също му отдава заслуженото, като финансира построяване на реплика на машината му. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във