Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев ще има среща с папа Франциск

Днес  президентът Румен Радев и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Държавният глава е на тридневна визита във Ватикана и Италианската република. За да отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, тази година с делегацията ни начело с българския държавен глава пътува и делегация от Република Северна Македония, ръководена от президента Стево Пендаровски.

Днес във Ватикана е предвидена и среща на българския президент Румен Радев с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

Във Ватиканската апостолическа библиотека президентът Радев ще разгледа фрагменти от наскоро открития трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“ на архиепископ Петър Богдан Бакшич.

През вчерашния първи ден от посещението пред паметника на капитан Петко Войвода, разположен на хълма на гарибалдийците в Рим, заедно с президента Радев почит отдадоха и наши общественици, както и министърът на културата Велислав Минеков. Паметникът на българския войвода е дело на проф. Валентин Старчев като признание към десетки българи гарибалдийци, дали своя принос в името на свободата на италианския народ.

Президентът Румен Радев откри официално галерия „България“ към Българския културен институт в италианската столица. Първата изложба на галерията съчетава знакови произведения на българското изобразително изкуство от частни колекции, които досега не са били излагани за публика.

В първия ден от визитата президентът Румен Радев и колегата му от Република Северна Македония Стево Пендаровски присъстваха на подписване на споразумение за обмен на информация и професионално сътрудничество между Българската телеграфна агенция (БТА) и Медийната информационна агенция (МИА). Генералните директори на двете медии  – Кирил Вълчев и Драган Антоновски, подписаха документа в представителството на Европейската комисия в Рим.

„Не може да има добро приятелство без регулярна информация. С президента Пендаровски ще очакваме много по-интензивен обмен на надеждна, проверена и точна информация“, заяви държавният глава Румен Радев.

В подписаното споразумение се посочва, че в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония „БТА и МИА ще предприемат ефикасни мерки в разменяните информации да няма недобронамерена пропаганда и подстрекаване към насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на отношенията между Република България и Република Северна Македония”. „С моя колега генералния директор на МИА имаме важната отговорност за разказа за днешния ден в България и Република Северна Македония, който ще бъде четен утре”, каза Вълчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във