Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев се обяви за смесена избирателна система

Аз съм твърд привърженик на мажоритарната система, но тя крие редица рискове, а по начина, по който в момента се предлага, може да взриви политическия модел в страната и да изкриви в значителна степен вота на избирателите. Затова мажоритарната система трябва да бъде въведена в България разумно. Това заяви новоизбраният президент Румен Радев в интервю за БНР.

"Мисля, че немската избирателна система е добра практика - тя е смесена. Според мен трябва да има някакъв пропорционален вот в нашата избирателна система, а що се отнася до парламента - дали може, или не може в момента да изкове този нов закон, да въведе един нов Избирателен кодекс. Проблемът не е само в Избирателния кодекс. Големият проблем ще дойде в районирането на страната. То може да е лесно от математическа гледна точка, но приемането му от Народното събрание няма да е лесно", обясни Радев. 

Според него шансът да бъде съставен кабинет в рамките на този парламент не е голям. Причината е, че отказът на ГЕРБ и на БСП да съставят правителство намалява шансовете за това на останалите партии в парламента.

"Причина за новата политическа ситуация е странното решение на премиера Борисов да подаде оставка - може би поради смесване на президентската институция с едни чисто парламентарни избори, може би като плод на лични емоции", коментира новоизбраният президент. 

Той смята, че има два възможни изхода от тази ситуация - единият е изчерпване на всички възможни консултации и връчване на мандат и намиране на решение за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент. Според него обаче би било много трудно съставяне на правителство на малцинството. 

"Изхождайки от Конституцията, изрично право и задължение на президента Плевнелиев е да състави служебен кабинет. И мисля, че размиването на отговорностите не е най-доброто решение. Изработването на нова Конституция в момента не е на дневен ред, защото сега е по-важно съставянето и приемането на един наистина работещ нов Изборен кодекс, който да отчита категоричното желание на българския народ за мажоритарен вот, каза Румен Радев. 

Той подчерта, че ако този нов Избирателен кодекс се окаже, че парламентът не работи добре, че няма стабилност, че няма ясна перспектива за развитието на страната, то тогава вече можем да мислим за нова Конституция. 

"Определени кръгове в България се опитаха в хода на тази предизборна кампания някак да окупират, да патентоват евроатлантическите ценности и членството на България в Европейския съюз и НАТО - единствено за тях. Същите кръгове, които провалиха кандидатурата на госпожа Бокова за ООН, явно дирижират цялата тази кампания", коментира Радев обвиненията, че е кандидат на Москва.

Той изтъкна, че трябва да се търси намаляване на напрежението с Русия, тъй като растящите заплахи в геополитически план - от тероризъм и ислямски фундаментализъм, могат да бъдат решени само при взаимодействие с Русия. "Мисля, че обстоятелствата ще ни принудят да потърсим разбирателството", посочи новоизбраният президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във