Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев: "Рафал“ надмина очакванията ми

Френският самолет "Рафал“ надмина очакванията ми, чувствам се носталгично след полета. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като изпълни полет с изтребител „Рафал“ в базата на френските Военновъздушни сили в Сен-Дизие.

"Чел съм много за „Рафал“, но това, което можах да видя днес, надмина далеч очакванията ми. Наистина невероятен самолет, който може да изпълни в един полет широк спектър от мисии. Самолет, който се отличава с много мощ, невероятна маневреност, изключително добро електронно оборудване, невероятно сливане интеграция на всички сензори“, обясни държавният глава.

На въпрос имало ли е напрегнат момент по време на тренировъчния полет, Радев отговори: "Имаше, когато се бихме с другия самолет. Излизахме неутрално. Два пъти опитвахме да победим, на два пъти имахме шанс. Летците се разбираме много лесно. Във въздуха нещата стават с кратки фрази, няма време за повече“.

Радев уточни, е управлявал самолета в по-голямата част от полета. "За мен беше предизвикателство не пилотирането на самолета, а справянето с информацията на борбата, защото тук имаме страшно много сензори, които дават едно невероятно количество информация на няколко дисплея. Тези неща искат много сериозно изучаване. Летците са тези, които правят Военновъздушните сили, Франция разполага с  невероятни летци“, коментира Румен Радев.

На въпрос може ли България да си позволи подобен изтребител, държавният глава заяви: "Бих се радвал ако може. Първо трябва да се изпрати искане
за предоставяне на информация до държавата Франция, когато се предостави цената и условията, тогава ще можем да разберем“. Относно това дали „Рафал“ може да бъде включен в процедурата сега, при положение, че е подновена от НС, Румен Радев посочи: "След като искаме да отворим по-широко ветрилото, да дадем по-големи възможности, за да имаме по-голям избор, мисля че е нормално да включим и този самолет“.

По думите му като способности самолетът е невероятен, но това е не е достатъчно. "Тук са много важни и условията, при които той ще се поддържа, каква ще бъде цената на придобиване и най-важното – цената на поддръжката. Не мога да кажа каква е цената му. С президента с Макрон не сме говорили на тази тема. За самолета има много сложно наземно и друго оборудване, така че той да може да се поддържа – това е технология, това е система, а не просто да купим един самолет“, каза Радев.

„Чувствам се носталгично след полета, това е една невероятна професия, която изтъква всички качества – работиш на ръба на интелектуалните, физическите и психическите си възможности. Преживяването е невероятно – летяхме, бихме се с друг самолет, бомбардирахме. Самолетът има такъв радар, който дава пълна картина, и въпреки че летяхме високо над облаците, ние виждахме всичко чрез него. Просто възможностите са невероятни“, допълни държавният глава.

"Мисля, че България има много възможности, с които можем да върнем този подарък на президента Еманюел Макрон. Но за мен беше прекрасен подарък.
Летях с пилот, който показва непрекъснато авиошоута и това, което ми показа, беше невероятно като възможности. Летяхме на огромни претоварвания – самолетът ги позволява, но е важно и летецът да може много“, каза още президентът Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във