Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев представи платформата "Спортувай с президента"

"Бъдещето принадлежи на тези нации, които подготвят своите граждани за предизвикателствата на това бъдеще – да бъдат физически здрави и психически устойчиви, с изграден характер, морални ценности и родолюбие." Това заяви държавният глава Румен Радев при представянето на уеб платформата на инициативата "Спортувай с президента" за насърчаване на физическата активност сред младите хора. В събитието участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Основната цел на инициативата е да насърчи физическата активност на българските деца чрез извънучилищни спортни занимания и алтернативни форми на физическо възпитание сред младите хора, които ще могат да бъдат споделяни в откритата уеб платформа. Участниците в "Спортувай с президента" ще могат да се борят и за президентски награди в различни категории - "Млад спортист", "Активен клас", "Посланик на годината", "Община на годината". Повече информация за номинациите и различните начини за участие в инициативата може да бъде намерена на сайта www.sportuvaisprezidenta.bg.

По случай Международния ден на детето президентът пожела щастлив 1 юни на всяко българско дете. 

"Децата са нашето най-голямо богатство и заслужават много повече внимание, повече грижи и по-добро бъдеще", подчерта той.

Въпреки отсъствието на поканените на събитието министри, държавният глава изтъкна, че за децата институциите трябва да работят в една посока.

Като все по-сериозно предизвикателство пред съвременните общества Радев открои обездвижването при младите хора и добави, че спортът означава много повече от физическо развитие.

"Спортът развива бързина, концентрация, гъвкавост на мисълта. Спортът калява психиката и характера. Спортът развива естетиката и дава самочувствие. Спортът утвърждава екипния дух и уважението към другия, спомага за изкореняване на агресията в училище, в дома и на улицата“, допълни той.

Условията за масов спорт за българските деца все още са далеч от желаните, отбеляза още президентът и припомни, че хиляди български деца нямат физкултурни салони в своето училище, а извън училище са лишени от достъп до елементарни спортни съоръжения. Заделените средства за масов спорт също не са достатъчни, а квалифицираните преподаватели и треньори са твърде малко. 

Идеята на инициативата "Спортувай с президента" е чрез личен пример и колективните усилия на институции, родители, преподаватели и треньори да се повиши физическата активност и здравният статус на младите хора.

На събитието освен изявени спортисти и спортни деятели, присъстваха атлети и партньори от "Спешъл олимпикс България" и представители на Асоциацията на родителите на деца с увреден слух (АРДУС).

Участниците бях поздравени с видео обръщение от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

"Живеем във време, когато всички жадуваме за момента най-накрая да можем отново да спортуваме, да гледаме спортни събития, да се прегръщаме! Ето защо, вашата инициатива идва в точния момент като призовава за повече спорт, повече движение", посочи Бах и допълни, че макар и от дистанция, десетки олимпийци от цял свят се присъединяват към инициативата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във