Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев поздрави мюсюлманите за Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява българската мюсюлманска общност по повод настъпването на празника Курбан Байрам, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев отправя благопожелания за здраве, мир и разбирателство и изразява убеденост, че дните на големия празник отново ще са основание за проява на доброта, състрадание и солидарност с всички, нуждаещи се от подкрепа.

Президентът отбелязва и че Курбан Байрам е повод за следване на традиционните за българския народ религиозна толерантност, разбирателство и уважение. Празникът е и източник на споделена радост от неговото отбелязване с близки, приятели и съседи, посочва още държавният глава в своето поздравление към мюсюлманската общност.

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам, по-известен като Коч Байрам. По традиция празникът започва със сутрешна молитва във всички джамии. 

Характерно за днешния ден е, че се коли животно - овен или теле, като част от месото се раздава на по-бедните. По-младите гостуват на по-възрастните роднини и близки, целуват им ръка и им искат прошка. 

Трапезата трябва да е богата с ястия и сладкиши, приготвят се яхния или печено от месото на курбана, баница, баклава и други сладкиши. Празникът продължава 4 дни.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във