Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев поздрави Ангела Меркел за преизбирането

Поздрави Румен Радев поздрави Ангела Меркел с преизбирането й за четвърти път за федерален канцлер на Федерална република Германия.

„Като страна, председател на Съвета на Европейския съюз България разчита и се надява на Вашата активна и действена подкрепа за успешното реализиране на целите и приоритетите, които сме си поставили“, се казва в писмото на българския президент.

„Бих желал да изразя желанието на българския народ за задълбочаване и укрепване на стратегическите отношения между нашите държави, основани на дълбоките исторически връзки и тясното ни партньорство в рамките на ЕС и на НАТО“, се подчертава още в писмото до Ангела Меркел. 

Меркел пое управлението на страната през 2005 г. и в сряда беше преизбрана за четвърти мандат като канцлер на Германия. Потвърждението в Бундестага е след подписания от консерваторите и социалдемократите коалиционен договор. Така два мандата поред Християндемократическия съюз, Християнсоциалния съюз и Германската социалдемократическа партия ще управляват страната още четири години.

63-годишният канцлер получи подкрепата на 364 депутати от Голямата коалиция. 315 депутати гласуваха против преизбирането й, а деветима се въздържаха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във