Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев: Пожарите не се гасят с оставки, раздаване на пари и отлагане

Не се бъркам в работата на съда и на прокуратурата, а също и в правомощията на управляващата коалиция и партиите, но очаквам не само показност. Очаквам ефективност и разрешаване на кризата в полза на гражданите на Перник. Това каза президентът Румен Радев в Белово, където пристигна по повод 142-годишнината от освобождението на града от турско робство. По думите му не само гражданите на Перник, но и хиляди други са изправени пред същия проблем.

„Аз отдавна говоря, че липсата на прозрачност, отговорност и отчетност водят до разпад на държавността. Това, което се случва с Перник, е най-видимият резултат от този проблем. Но мога да разширя списъка – нерегламентирани сметища, африканска чума по свинете, проблеми в енергетиката, здравеопазването, образованието. Пожарите не се гасят с оставки, раздаване на пари и отлагане. Но виждам и как такива похвати вече изчерпват своята ефективност, защото проблемите остават", подчерта президентът. По думите му едно управление не трябва да разрешава кризи, то не трябва да ги предизвиква.

"И в тази насока е много важно да имаме друг подход – визия, експертиза, реформи и воля, защото да удържаш кризата и да управляваш ефективно са две различни неща. Очаквам ефективност и всеобхватност на разследването, така че всички които са по веригата да понесат своята отговорност", посочи още държавният глава.

Румен Радев отговори и на въпрос, свързан с предложението на ДПС за промяна в правомощията на НСО. Той каза, че не коментира проектозакони преди да са пристигнали при него, но отбеляза, че „не е добре да се бърка НСО с частна охранителна фирма".

Facebook logo
Бъдете с нас и във