Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев поиска оставката на началника на НСО

Президентът Румен Радев поиска оставката на началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев. Това съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Искането е заради изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“.  Президентът настоява и за отмяна на тези писма.

"Държавният глава открива предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО", уточняват от Президентството. 

По искане на началника на НСО ген. Красимир Станчев морето пред парка "Росенец" е трябвало да бъде строго охранявано и до него да не се допускат чужди лодки, обяви по-рано премиерът Бойко Борисов.

Премиерът представи заповед от началника на НСО за охраната на парк "Росенец" в периода от 10 юли до 15 септември. 

"Писмото е подписано от началника на НСО, който е назначен от президента. Целта е това писмо да бъде разпространено до всички институции, включтелно МВР, "Морска администрация" и Военното министерство", поясни той.

Преди това и партията на Борисов - ГЕРБ, поиска оставката на шефа на НСО. „Първо - парламентарната група на ГЕРБ настоява началникът на НСО ген. Красимир Станчев незабавно да подаде оставка. Второ – настояваме незабавно бодигардовете, които спряха Христо Иванов и неговите привърженици, да бъдат незабавно уволнени“, съобщи депутатът Тома Биков. 

Изказване по темата имаше и председателя на "Да България" Христо Иванов, който беше пряк участник в случката на плаж край парк "Росенец", където гардове на НСО не го допуснаха на брега.  

"Това са лица, които Борисов контролира. Ако Борисов реши да се прави на прост, а нас на идиоти, че не ги контролира, искам да припомня записите и оперативките, за които ние знаем от години, че Борисов участва в планирането на конкретни удари. Той не зачита никакво разделение на професионално и политическо ръководство на никакви нива в българската институционална рамка. Затова твърдя, че той носи директна политическа отговорност", заяви Христо Иванов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във