Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев отчете успех за българското председателство

Българското правителство показа кураж като избра много трудна тема. Регионът е много крехък - няма гаранции за успех въобще. Ако не дадем европейска перспектива на Западните Балкани, рано или късно те ще дадат балканска перспектива на Европа. Това каза президентът Румен Радев в своето приветствие по време на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на държавите членки на ЕС, която се провежда в София.  

"Някой трябваше да поеме отговорността и да посочи проблемите, както и да започне дискусии и да предприеме действия", посочи Радев, според когото българското правителство е показало постоянство, като върнало обратно акцентът върху Западните Балкани в една много деструктивна среда - Иранската ядрена сделка, търговската война, пакетът за мобилност.

"Въпреки множеството разрушителни фактори, българското правителство успя да управлява дневният ред на Европа като показа устойчивост и организационни умения и като разви една атмосфера на честен и отворен диалог. В резултат от това от 1 януари България успя да гарантира широк консенсус между държавите членки и европейските институции по много важни теми, които се нареждат на първите места в дневния ред на Европа", каза още Румен Радев. 

По думите му българското правителство е успяло и положило огромни усилия за придвижване напред в много различни насоки - сферата на сигурността, сферата на социалното осигуряване, цифровия единен пазар като необходима рамка за европейски пазар и конкурунтоспособност, Брексит.

На 18 юни (понеделник) президентът Румен Радев празнува своя 55-и рожден ден. 

В края на словото си той благодари на всички за получените поздравления: "Никога не съм мечтал и не съм си представял, че парламентаристи от всички държави членки на ЕС ще ме поздравят" 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във