Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев освободи Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор

Държавният глава издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор. Това става по предложение на Висшия съдебен съвет и на основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията.

За нов главен прокурор ВСС избра Иван Гешев, а Цацаров поема Антикорупционната комисия.

На 11 декември със 165 гласа /ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, 27 от БСП, "Воля" и петима независими/ Цацаров бе избран за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/. Против бяха 30, трима - "въздържал се". Гласуваха 198 народни представители. Другият претендент - Симеон Найденов от ПГ "Воля-Българските родолюбци", получи 12 гласа в подкрепа, 42 - "против", 136 се въздържаха.  Сотир Цацаров бе предложен за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Основните акценти в концепцията на Сотир Цацаров са администрацията и управлението на човешки ресурси. Според него трябва да се намали броят на служителите и да се направи преструктуриране на отделите. Той предлага да се създаде Консултативен съвет от експерти и учени, както и обществен съвет към КПКОНПИ. Освен това предвижда медиен мониторинг, като средство на комисията за своевременно реагиране при данни за нарушения. Цацаров предлага още промяна на декларациите за конфликт на интереси като се приемат единни указания за попълването им.

Сотир Цацаров също така смята, че е твърде широк кръгът от лица на висши публични длъжности, които са задължени да подават декларации за конфликт на интереси. По думите му цялостно премахване на категорията "общински съветници" от лицата задължени да подават декларации не е полезно. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във