Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев осъди терористичните атаки в Париж и Ница

Отнемането на човешки живот по брутален начин и атаките срещу невинни хора не могат да се асоциират с каквато и да е кауза и за пореден път показват уродливото лице на тероризма, породен от религиозния фанатизъм. Това е написал президентът Румен Радев в писмо до своя френски колега Еманюел Макрон, в което осъжда терористичните актове в Париж и Ница от последните дни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Скърбим за невинните жертви и ще продължим да бъдем заедно с приятелския френски народ и в дните на изпитание, се казва още в писмото на президента Радев.

Наскоро пристигнал в Европа тунизиец вчера сутринта уби трима души в базиликата "Нотр Дам" в Ница с викове "Аллах акбар" ("Господ е най-велик" на арабски). Една от жертвите беше обезглавена. 

По-рано този месец чеченец обезглави френския учител Самюел Пати в района на Париж. Нападателят, който ба застрелян от полицията, искал да накаже Пати, защото показал в час по общество и право карикатури на ислямския пророк Мохамед, което за мюсюлманите е богохулство. След убийството на Пати френски официални лица и множество граждани подкрепиха правото на публикуване на такива карикатури, които бяха носени на шествия в памет на убития учител.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във