Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев обсъди със словенския си колега икономическите последици от Covid-19

Справянето със социалните и икономическите последици от масовата зараза с коронавируса и мерките срещу нея е обсъдил в телефонен разговор президентът Румен Радев със словенския си колега Борут Пахор. Според двамата президенти ситуацията в Европа изисква по-активна комуникация в рамките на Европейския съюз и подкрепа за недопускане на ограничения в ключови доставки на храни, лекарства и медикаменти.

Преминаването на първоначалния психологически шок от разпространението на коронавируса в Европа поставя на дневен ред въпроса за реална подкрепа на икономиката и ограничаване на нарастващата безработица, подчертаха Румен Радев и Борут Пахор. Туризмът е ключов сектор за словенската икономика и страната подготвя двустранни споразумения за отпадане на налагането на карантина за туристите от съседни държави, в които се отчита намаляване на заболеваемостта, посочи Пахор. „България може да използва този опит за съживяване на туризма, който формира съществена част от българския БВП”, заяви Румен Радев.

Двамата държавни глави са обсъдили и предприетите мерки в сферата на образованието и за недопускане на прекъсване в учебния процес. Борут Пахор е потвърдил, че Словения се подготвя да отвори училищата в близко бъдеще и да възобнови нормалния учебен процес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във