Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев обсъди мигрантския поток с турския посланик

Президентът Румен Радев прие на "Дондуков" 2 посланика на Турция Айлин Секизкьок, за да обсъдят двустранното сътрудничеството в областта на сигурността, охраната по общата граница и противодействието на нелегалния трафик на хора.

Обща бе позицията, че динамичните промени в Афганистан и произтичащият от това засилен миграционен натиск към съседните страни изискват активен диалог и координация на дейността на министерствата на вътрешните работи, заявиха от пресслужбата на държавния глава.

Румен Радев даде висока оценка на работата на Тристранния съвместен контактен център за полицейско митническо сътрудничество между България, Турция и Гърция на ГКПП „Капитан Андреево“, който той посети миналата седмица. Независимо от въведените ограничения  поради пандемията от коронавирус, трафикът между България и Турция продължава да се увеличава. Това налага и увеличаване на капацитета на граничните контролно-пропускателни пунктове за улесняване на икономическия обмен, туризма и пътуващите граждани.

Посланик Секизкьок призова по време на срещата за облекчаване на процеса и по преминаване на турските граждани от и към Европейския съюз през българските гранично-контролни пропускателни пунктове. По думите на дипломата в много случаи се отчита значително забавяне на пътуващите граждани, които понякога се налага да изчакват цял ден, за да преминат през българската граница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във