Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев: Не разчитайте на телевизионни спасители

Ако има нещо по-тревожно от самия вирус, това е демонстрираната невъзможност на българското правителство да се справи с пандемията. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев.

"Виждате, че докато хората обикалят болниците с надеждата да бъдат прегледани, да бъдат приети, този, който изгони българските лекари и медицински сестри от България, пак ни обеща, че ще ни спасява", заяви държавният глава.

"Докато правителството се разхождаше по всевъзможни магистрали и кравеферми, беше изпуснато важно време за много отговорни действия, а също и за непопулярни действия. Правителство, което цели да оцелее от ден за ден, не може да предприеме такива мерки", каза още той.

"Многократно призовавах правителството да подаде оставка с ясен мотив – не може правителство, което е с единствена цел - собственото си оцеляване, да води България през такава криза", подчерта президентът.  Според него след пропуснатото ценно време, наблюдаваме "панически мерки и комсомолски ентусиазъм".

Държавният глава призова хората да спазват мерките, да пазят себе си и своите близки, да укрепват имунитета си и да не разчитат на "телевизионни спасители".

В отговор на въпроса не нарушава ли карантината, която му беше наложена, след като стана ясно, че главният секретар на президента Димитър Стоянов е диагностициран с коронавирусна инфекция, Радев посочи: "Снощи получих предписание от РЗИ, че карантината ми се отменя. Тя е 10 дни. Бройте по-добре."

Държавният глава коментира и позицията на България за членството на Северна Македония в Европейския съюз.

Според Радев България трябва да се бори за това преговорната рамка на западната ни съседка по пътя ѝ към ЕС да е обвързана с рамковата позиция на Народното събрание по темата, с ясни гаранции за спазването на принципите, заложени в Договора за добросъседство. Ако това не се случи – да бъдат отложени преговорите със Скопие до обвързващо двустранно споразумение.

"Членството на Северна Македония в ЕС е изключително важно и България го е подкрепила, но трябва да имаме ясни гаранции, че нашето единство като нация и нашето културно-историческо наследство няма да бъдат поставени под въпрос от външни фактори", изтъкна Радев.

"Не можем да си позволим при сегашната ситуация, с обидни за страната ни текстове в учебници и паметници, да легитимираме омразата към България и да ипотекираме нашата национална идентичност", каза президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във