Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев назначи Венцислав Мутафчийски за шеф на ВМА

Президентът Румен Радев назначи Венцислав Мутафчийски на длъжността „Началник на Военномедицинска академия и главен лекар на Въоръжените сили на Република България“. Държавният глава го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

При връчването на пагоните на церемонията днес на "Дондуков" 2 Радев поздрави бригаден генерал Мутафчийски с новото звание и новата длъжност, пожела му здраве, сили и упоритост, за да може да реализира визията си за по-нататъшно развитие на ВМА, която да продължи да бъде и средище за развитие на наука и за подготовка на млади кадри на световно ниво. 

Венцислав Методиев Мутафчийски завършва медицина в МУ - София (1990г.). Придобива специалности по „Обща хирургия”  (1990г.), „Военна хирургия” (2005г.) и едногодишен лекционен курс по „Мениджмънт по управление на здравеопазването” (2005г.)  Специализирал в:  Ландщул, Германия - критични състояния при военна травма (2008г.); Мадрид  - Новости в коремната хирургия и трансплантация на черен дроб (2008г.); Париж  - „Лапароскопска чернодробна  хирургия” (2009г.);   Милано – SILS (2011г.);  Ландщул,  RMC - Авиомедицинска евакуация (2012г.);  Страсбург – Лапароскопски курс по чернодробна хирургия и хирургия на жлъчните пътища  (2013г.).

Мутафчийски е началник на Клиниката по „Ендоскопска, ендокринна  хирургия и колопроктология” (2013г.) и началник на Катедра “Хирургия” (2014г.). Участвал е в следните мисии: Македония – Бежански лагер Радуша (2000г.), Медицински евакуации на пострадали при терористичния акт в гр. Кербала – Ирак (2003г.), на военнослужещи от Американската военна болница «Ландщул» Германия до ВМА – София (2006 – 2007г.). Хирург в Испанската военно-полева болница, База „Арена”, Херат – Афганистан (2006 – 2007г.)

Венцислав Мутафчийски е президент на Българския борд на Балканския военномедицински Комитет;  президент на Балканския военномедицински комитет;  президент на Българско научно дружество по военна медицина;  Член на управителния съвет на Научното  дружество по спешна медицина; Дипломиран член на Американското дружество на хирурзите FACS. Съавтор е в три монографии, автор на  над 160 научни публикации в наши и чужди списания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във