Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев на консултации с БСП

В рамките на днешния ден, 16 ноември, президентът Румен Радев ще проведе консултации с БСП. Държавният глава ще се срещне с всички парламентарно представени партии, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

По думите на президента целта на консултациите е да се търсят допирни точки и да се направи всичко възможно за създаване на редовен кабинет. Румен Радев вече проведе такива срещи с ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС и "Възраждане".

До този момент няма категорично мнозинство в парламента, около което да се сформира кабинет. Единствено изключение правят ДПС, защото всяка от политическите формации заяви, че биха могли да излъчат правителство.

От БСП поставят акцент върху важността на бюджета за следващата година. В началото на този месец те поканиха на разговори парламентарните сили в търсене на съгласие по минимум предложения, за които може да се гарантира, че ще има мнозинство по бюджета. Според БСП удължаването на бюджета от 2022 г. би означавало замразяване на доходите при повишаващи се цени. От левицата обясниха още, че между първо и второ четене на закона за продължаване действието на стария бюджет ще направят предложения, с които да се гарантира спокойствието на хората и предвидимост за икономиката.

Очаква се срещата между Румен Радев и БСП да започне в 15:00 ч. на "Дондуков"2.

Facebook logo
Бъдете с нас и във