Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев: Липсата на отговорност води до уродливи инциденти

Президентът Румен Радев коментира инцидента със загиналото след токов удар момче в София. "Липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в едно управление води дотам, че институциите започват да работят за определени кръгове, а не в интерес на обществото, оттам и до такива уродливи инциденти", заяви държавният глава в Самоков, където се срещна с кмета, общински съветници и изявени културни дейци. Той посети и църквата "Успение на Света Богородица".

Президентът не е изненадан, че мнозинството в парламента отхвърли наложеното от него вето върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава фигурата на обвинител, разследващ главния прокурор. Според държавния глава това е временно решение, писано под натиска на някаква конюнктура. И то няма да просъществува дълго, защото е в противоречие с Конституцията и с основните човешки права.

"Най-важната тема в момента са предстоящите парламентарни избори. Залогът е огромен. Той не е дали да се смени или удължи сегашната власт. Той е дали да се продължи със сегашния властови модел, който води до разпад на държавността, корупция, ниска ефективност и все по-голямо изоставане на държавата. За съжаление, редица партии не се фокусират върху този проблем и отново се хлъзгат върху примамливите обещания за заплати и пенсии. Ще намерят ли сила да започнат най-сетне реална борба с корупцията, защото ако това не се случи, възпроизводството на този порочен управленски модел ни е гарантирано? По тези въпроси е необходимо партиите да се позиционират и да се ангажират сега. След изборите ще бъде късно", каза Радев.

Той призова политическите сили в новия парламент да сключат пакт за почтеност, професионализъм и компетентност при излъчването на управленски кадри. Държавният глава се обяви още за реформа на изборното законодателство, върховенство на закона, реална борба с корупцията и оптимизация на целия процес по създаване и приемане на нови закони.

"Каквито и икономически, социални и други политики да се предприемат, те ще са обречени на провал. Здравата основа е здравата държавност", подчерта президентът.

По повод факта, че репликата му "Мутри, вън!" се превърна в част от наименованието на коалицията на Мая Манолова и "Отровното трио" за парламентарния вот, Радев заяви: "Аз очаквам повече граждани и политически партии да отстояват тази позиция – че не може да има управление в този порочен модел."

Facebook logo
Бъдете с нас и във