Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев: Кризата показа, че хазната е празна

Всяка година се харчат милиарди от т. нар. излишък без никакви правила. Кризата обаче показа, че хазната е празна. Така президентът Румен Радев коментира в Благоевград предстоящата актуализация на бюджета.

По думите му  парите от заема (който правителството иска да вземе в размер до 10 млрд.лева -б.р.) този път обаче "трябва да се харчат при строг обществен контрол, за да не стане така, че да потънат, както е ставало досега".

Държавният глава заяви, че от негова страна няма конфронтация и няма прекратяване на диалога с изпълнителната власт. „Ветото (върху Закона за извънредните мерки -.б.р), което наложих, коригира опасни разпоредби в Закона, които даже ГЕРБ осъзнаха и приеха. Време е и министър-председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати. Сега не е време за сърдити пози и за емоционални вълнения“, каза президентът.

Наложените ограничителни мерки трябва да се спазват отговорно и аз искам да благодаря на всички българи за съзнателното отношение, каза още президентът. „Но продължителното оставане на тези огромни ограничения води до риск да бъдат нанесени поражения много над поражението от коронавируса, включително и по-висока смъртност“, предупреди той.

По думите на президента е необходимо да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо, но управляемо и безопасно, да се върнем към някакъв относително нормален ритъм на живот. „Да възстановим свободата на движение на хора и стоки. Това изисква енергично и решително разширяване на обхвата на стратегията за борба с коронавируса и адекватни ресурси. Това изисква всеобхватна, навременна, достоверна информация, за да може да си изградим картина какво реално се случва в страната и да се набележат ефективни, целенасочени стратегии. Към момента такава информация няма“, подчерта Радев. Според държавния глава това налага всеобхватно тестване на населението, таргетиране на различните социални и рискови групи.

„Аз съм привърженик на това да има информация какво е състоянието и какво правим. Повярвайте ми, това е много сложен процес, който трудно може да се управлява на базата на само 4000 тествани, което е нищожен статистически дял на фона на 7 млн. българи. Не можем да спечелим тази война единствено с ограничения, с глоби, с насаждане на страх и чувство на вина на населението. Затова трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките, на масовите ограничения, на обществената парализа и да предприемем тази стратегия – да разширим обхвата на тестваните, да таргетираме тези групи във всички региони, за да имаме ясна картина и да може да прилагаме прицелни действия“, допълни президентът Радев. Той уточни, че само така ще може да излезем от този блокаж на държавата.

„Представете си, ако той продължава дълго – ние така ли ще останем? Ние трябва да мислим да излезем от блокажа и да можем да преодолеем икономическата и социалната катастрофа, която сами ускоряваме“, коментира Радев.

Друг въпрос, който бе зададен към президента, бе дали и него го тестват всеки ден за корона вирус.

„Аз имам един тест, който е отрицателен. Не мога да си позволя лукса, при положение, че няма тестове за хората, да се тествам всеки ден. Всеки решава кога и как може да се тества, но много българи, които искат да се тестват не могат да го направят и аз съм солидарен с тях. Не всички могат да отделят пари за тестване в частни лаборатории, не всички имат достъп – трябва да пътуват, за да стигнат до тях при тези тежки ограничения“, посочи президентът.

Той информира, че на заседанието на Общинския кризисен щаб в Благоевград са обсъдени различни аспекти от кризисните действия. Основателно е притеснението във връзка с поставената задача – всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с коронавируса. В тази ситуация това крие риск напълно да се блокират болниците и да се направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични, кардиологични и спешни случаи. А хората стоят вкъщи и чакат. Това рискува, по мнението и на много специалисти, да се повиши смъртността далеч над тази от коронавирус“, отбеляза Радев.

Едно от предложенията, което се е оформило в процеса на дискусията, е да се обособи звено, което да бъде подсилено с анестезиолози, лекари, сестри от другите болници, така че да има ясно разделение на потоците и там да се обособят всички заразени с коронавирус. „За да може другите болници с тежки случаи да продължат да обслужват пациенти. Това е жизнено важно, за да не блокираме здравната система...Това ще бъде отправено към министъра на здравеопазването във връзка с тази заповед“, подчерта държавният глава.

Той използва възможността да благодари и на хората на първа линия – лекари, полицаи, доброволци, служители в транспортна, търговията, социалните системи, учителите и на всички, които в тези трудни условия изпълняват дълга си.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във