Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев: Когато аз говорих, мнозина мълчаха

"Когато аз говорих, мнозина мълчаха и се спотайваха. Да се говори днес е лесно и безопасно." Това беше лаконичният коментар на президента Румен Радев по повод наложените от САЩ санкции срещу български граждани и 64 компании съгласно закона "Магнитски".

В сряда стана ясно, че Министерството на финансите на САЩ налага санкции срещу бизнесмена Васил Божков, бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и Илко Желязков, бивш заместник-директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), който бе назначен за зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Вашингтон посочва, че тримата имат активно участие в корупционните процеси в България. За Божков американските власти казват, че е давал подкупи на настоящ политически лидер, както и на бивши правителствени лица.

Държавният глава Румен Радев говори след като с португалския си колега, който е на посещение у нас, разгледаха специалната експозиция „Португалия в ръкописите и старите книги на Националната библиотека“ в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. По-късно президентът Марселу Рибелу ди Соза ще бъде удостоен и с почетно звание „Доктор Хонорис Кауза“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във