Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев изпрати в Скопие тeтралогията на Димитър Талев

Силата на Европейския съюз е не само в свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали, а най-вече в свободния обмен на идеи, духовност и култура. Надявам се, че държавното ръководство на Република Северна Македония, което така енергично демонстрира стремеж към членство в Европейския съюз, ще се ръководи от основополагащите принципи на общността и ще бъде все по-открито и толерантно към нашето общо историческо и културно наследство. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес на „Дондуков“ 2 с Виктор Стоянов, създател на гражданската инициатива „Изпрати българска книга в Македония“.

„Изпрати българска книга в Македония“ насърчава дарителството на книги за сънародниците ни в Северна Македония, както и за гражданите на страната, които проявяват интерес към достиженията на българската литература. Именно словото сближава и обединява хората и книгата е неговият най-силен носител, посочи Румен Радев и допълни, че „българската книга е у дома си в земята на Климент Охридски и братя Миладинови“.

Държавният глава подкрепи родолюбивото начинание на Виктор Стоянов с тетралогията „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“ на големия български писател от Прилеп Димитър Талев. „Всяка книга носи огромен духовен заряд и емоция, особено когато се чете на родния език на автора без подправяне и фалшификации“, подчерта президентът. Преследването на българските книги, духовност и култура в РСМ трябва да остане безвъзвратно в тоталитарното минало, в името на общото ни европейско бъдеще, призова още държавният глава.

Президентската институция е готова да даде патронаж и на активна кампания за даряване на книги „Родна реч“ за сънародниците ни в РСМ по случай отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, стана ясно от думите на президента.

Миналата седмица Радев обсъди с учени, експерти, дипломати и журналисти състоянието и перспективите за развитие на отношенията между София и Скопие. На дискусията на "Дондуков" 2 държавният глава заяви, че България очаква от Република Северна Македония политическа воля за изпълнение на критериите за членство в Европейския съюз, както и да зачита правата на гражданите, които открито изразяват българската си национална идентичност. 

Според президента Румен Радев София и Скопие няма да преодолеят натрупаните противоречия само с политически декларации. Необходима е комуникация и ангажираност на институциите, разум и прозорливост и от двете страни:

"Македонски българи ми напомниха за един от основните проблеми в нашите отношения и това е нарушаването на техните граждански права да се самоопределят като българи и последствията, които те търпят като дискриминация на базата на това тяхно решение", заяви президентът.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във