Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев и Стево Пендаровски пристигнаха в Рим

Румен Радев и Стево Пендаровски в Скопие преди да отпътуват заедно за Рим

Българският президент Румен Радев и държавният глава на Република Северна Македония Стево Пендаровски пристигнаха заедно във Ватикана за общото честване на Светите братя Кирил и Методий.

Двамата президенти ще посетят базиликата "Санта Мария Маджоре" в италианската столица, където през девети век папа Адриан втори благославя българската азбука и написаните на нея книги от светите братя Кирил и Методий.

"Благодаря на президента Пендаровски, че той прие моята покана заедно да отидем до Рим, заедно да почетем светите братя Кирил и Методий", каза българският президент. "България е най-големият приятел на Република Северна Македония и никой повече от нас не иска те наистина да имат тази перспектива. Пътят за нейното постигане минава най-вече през София. Ние искаме да видим устойчив, необратим процес, а не само декларации", каза още Радев.

Съвместното пътуване на делегации от България и Република Северна Македония до Рим и отдаването на почит пред светите братя Кирил и Методий е прекрасен повод да подновим диалога между двете страни на най-високо ниво. Това заяви по-рано днес пред журналисти в Скопие българският държавен глава след разговор с колегата си от Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Двамата проведоха кратка среща, преди водената от Пендаровски делегация да се присъедини към българската делегация, начело с президента Радев. 

Според българския държавен глава съвместното пътуване е повод България и Република Северна Македония да заявят обща воля за развитие отношенията на основата на сътрудничество, приятелство и добросъседство. Българският президент благодари за гостоприемството в Скопие, макар и посещението му там да е за кратко.

Трябва да възобновим доверието и като приятели да разговаряме по най-тежките въпроси, които ни пречат, и се надявам скоро те да ни сближат, заяви президентът Стево Пендарвоски пред медиите в съвместното изявление. Държавният глава на Република Северна Македония посочи, че на оперативно ниво разговорите между двете държави се водят от двете правителства и занапред ще е така. "Ние сме тук, за да можем да успокоим атмосферата и да говорим за този проблем, който стои между нас последната година на един по-различен език", допълни Пендаровски.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във