Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха по телефона преодоляването на кризата от Covid-19

Президентът Румен Радев обсъди по телефона със сръбския си колега Александър Вучич преодоляването на кризата, породена от коронавируса. Двамата са разговаряли за мерките за ограничаване разпространението на Covid-19, предприети в България и Сърбия. Обсъдили са и възможностите за сътрудничество на двете държави за по-бързото преодоляване на социалната и икономическата криза. Разговорът се проведе по инициатива на българския държавен.

Въведеното в редица европейски страни наблюдение на разпространението на коронавируса чрез своевременно и масово прилагане на тестове, беше сред темите на разговора, като Александър Вучич открои стремежа за въвеждането на тази практика и в Сърбия.

София и Белград търпят икономически щети от ограничения износ към Европа и ще използват в максимална степен потенциала на т.нар. зелени коридори за транспорт на стоки и оборудване от първа необходимост.

Двамата президенти смятат, че са необходими навременни социални и икономически мерки в подкрепа на засегнатите от наложените ограничения и на загубилите работа си. Бързото и изпреварващо по отношение на други страни възстановяване от икономическата криза е важно за предотвратяването на бъдеща емиграционна вълна, след облекчаване на рестрикциите за пътуване, са на мнение Радев и Вучич.

Обсъдено бе и двустранното партньорство при осигуряване на транзитно преминаване по хуманитарни причини на български и сръбски граждани през териториите на двете държави.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във