Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев е на посещение в Португалия

Президентът Румен Радев е на официална визита в Португалия. Очаква се сред основните теми на разговорите с португалския му колега Марсело Ребело де Соуза да бъде войната в Украйна и последствията за европейската сигурност.

Българският президент бе посрещнат снощи с военни почести на летището в Порто. В рамките на визитата си държавният глава ще посети и Лисабон, където ще се срещне с министър-председателя Антониу Коща, както и с председателя на португалския парламент Аугусто Сантош Силва.

Радев и португалският му колега ще обсъдят въпроси от дневния ред на Европейския съюз като сигурността на стария континент в контекста на войната в Украйна, както и европейската перспектива за страните от Западните Балкани.

Акценти от визитата са още ускоряването и задълбочаването на икономическото сътрудничество между двете страни в контекста на пандемията от COVID-19, както и темата за бъдещето на България в Шенген.

Предстои държавният глава да се срещне и с представители на българската общност в страната. Посещения на Европейската агенция за морска безопасност, базирана в Лисабон, както и на Военната академия в града, също са включени в програмата на президента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във