Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев е на посещение в Германия

Днес, на 16 и 17 май президентът Румен Радев ще бъде на посещение във Федерална Република Германия по покана на своя колега президентът Франк-Валтер Щайнмайер, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

В делегацията на българския държавен глава са включени представители на ръководствата на национално представителните работодателски организации в България, както и ръководството на най-голямата икономическа зона на Балканите "Тракия". В състава на делегацията са също и представители на бизнеса с вече установени партньорства в Германия в областта на алтернативните енергийни източници. 

Днес в Берлин държавният глава ще се срещне с представители на българската общност в българското посолство. 

На 16 май, понеделник, президентът Румен Радев ще проведе среща "на четири очи" със своя колега Франк-Валтер Щайнмайер в президентския дворец "Белвю" в Берлин. След това българският държавен глава ще разговаря и с канцлера на Германия Олаф Шолц във Федералното канцлерство. По-рано през деня е предвидена и среща с кмета на Берлин Франциска Гифай.

Във фокуса на разговорите се очаква да бъдат двустранните отношения между България и Германия, задълбочаването на икономическото и инвестиционното сътрудничество, теми от дневния ред на Европейския съюз, диверсификацията на енергийните доставки и укрепване на сигурността на Европа в контекста на войната в Украйна.

Президентът Румен Радев ще участва и в Германо-български бизнес форум, организиран от Германската индустриално-търговска камара, който ще се проведе в Дома на германската индустрия в Берлин. 

На 17 май в Хамбург държавният глава ще се срещне с министър-председателя на провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер. 

В рамките на визитата си във втория по големина град в Германия българският президент ще се срещне с ръководството на Търговската камара в Хамбург и ще посети компанията Aurubis AG, която развива активна дейност в България. 

По-късно през деня президентът Румен Радев ще разговаря и с наши сънародници, които живеят в Хамбург. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във