Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев: Докладът на ЕК е самопризнание за провал в борбата с корупцията

Снимка: Архив

Докладът на Европейската комисия констатира очевидни от години проблеми за българите. Но когато коментираме този доклад трябва да си даваме сметка, че колкото той е критичен за България, толкова е и самокритичен за Европейския съюз, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу вихрещата се корупция. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев след откриването на 57-ата академична година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Според държавния глава продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка, дори под различна форма, е доказателство, че правителството не получава "европейска индулгенция" именно заради този провала с корупцията. "Моята признателност и подкрепа за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, лошата медийна среда, олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят, така че да си върнем държавата", допълни той.

Системното погазване на закона и на обществения интерес от страна на главния прокурор в неговия стремеж да опази на всяка цена правителството и определени олигарси и да атакува неудобните уронва устоите на правовата държава. И изисква реакция от цялата правосъдна система, смята Радев. Той е уверен, че с общи усилия ще се даде шанс на почтените български прокурори да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона.

Във връзка с ветото, което наложи върху част от промените в Изборния кодекс, президентът подчерта, че то трябва да бъде подкрепено от опозицията, стига "определени партии да решат дали са опозиция, или не". "Мисля, че ще преодолеят ветото, колкото и основателни да са наложените от мен мотиви", допълни той.

На въпрос как ще коментира разнобоя в БСП, държавният глава отговори, че не се меси в кухните на партиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във