Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев: До сега от България не е искано нищо

Дестабилизация в Черноморския регион може да доведе до нестабилност в Европа. Това заяви президентът Румен Радев. "Досега от България не е искано нищо", така държавният глава коментира информациите за разполагане на части на НАТО в страната ни и в Румъния. 

"Трябва да е категорично ясно, че последващата ескалация на напрежението ще дестабилизира не само нашия регион, но и цяла Европа и решаването на кризата в Украйна няма да стане с употреба или със заплахи за употреба на сила. Няма да стане с повече оръжия и с повече военна сила, а ще стане с диалог и с повече дипломации. Никой не е искал нищо от България", подчерта държавният глава, след церемонията по освещаване на бойните знамена на Богоявление, на която той присъства.

"България остава открита за диалог, аз вярвам че всички обещани ангажименти от нашите съседи ще бъдат изпълнени, за да се ускори европейската интеграцията, особено за Северна Македония", каза още Радев.

"Приветствам намеренията на българското правителство да бъде активизиран диалогът по всички важни теми, но трябва да се решат и някои проблеми", смята президентът.

По думите му трябва да се гарантират правата на македонските българи, да се елиминира езика на омразата и да се спре злоупотребата с фалшифициране и унищожаване на нашето хилядолетно културно и историческо наследство - само ще спомогнат и ще ускорят процеса на интеграция и България ще отворим вратата за преговори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във