Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев: Днес всичко е в ръцете на нашия събуден народ

Днес всичко е в ръцете на нашия събуден народ. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си за Деня на народните будители - 1 ноември, което отправи в Гербовата зала на "Дондуков" 2 към ръководители на културни институции, общественици и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството. Сред присъстващите бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебните министри на образованието и на културата Николай Денков и Велислав Минеков, представители на Българската православна църква.

"Времето е кризисно, тежко, болезнено, но такова е и всяко събуждане. Нека не чакаме някой друг да ни буди, а да бъдем будни, да не се поддаваме на хипнозата на лъжата и манипулацията", призова държавният глава. "Миналата година доживяхме голямото народно събуждане. България се променя, търси нови идеи, обсъжда нови решения, проблемите се изричат на глас, а заблудите с изтекъл срок на годност отминават в историята", изтъкна Радев. "Вечна признателност към паметта и делото на будителите от миналото. Благодарност към днешните просветители, към носителите на духа, на познанието и надеждата, към непримиримите", каза още в приветствието си президентът.

По-рано днес се състоя традиционната церемония по издигане на Националното знаме пред президентството за Деня на народните будители. По случай 1 ноември президентът ще връчи Почетния знак на държавния глава на изтъкнати български учени и читалищни дейци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във