Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев: Човечеството е ковач на собственото си бъдеще. Бъдеще, в което мирът няма алтернатива.

Вярвам, че човечеството е ковач на собственото си бъдеще. Бъдеще, в което мирът няма алтернатива, а съхраняването на крехкия дар на разбирателството се превръща в обща отговорност и споделена задача, това бе част от поздравителния адрес на държавния глава Румен Радев по време на отбелязването на Международния ден на мира пред Паметника на Незнайния войн днес в София.

Темата тази година е пряко свързана с Всеобщата декларация за правата на човека и нейната седемдесета годишнина. В реч, прочетена от българските младежки делегати към ООН Дилиян Манолов и Ралица Диканска, генералният секретар на ООН Антонио Гутиереш напомни на света, че „мирът намира почва за развитие тогава, когато хората са освободени от глад, бедност и потисничество, и имат възможността да се развиват“.

Цветя и поздравителни адреси бяха получени от президента на Република България Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на външните работи Екатерина Захариева.

В приветствието от премиера Борисов бе изразена дълбоката признателност към всички, за които укрепването на идеала за мир е лична кауза.

"На много места в света се водят въоръжени действия, които увеличават принудителната миграция и увеличават риска от насилие. Събуждат се страхове, които пораждат разделение и нетърпимост", върху това акцентира в своето послание външният министър Захариева. Според първия ни дипломат в този контекст са нужни ясни и категорични послания за мир, които да намерят силен отзвук сред хората и народите.

„Мирът е най-красивата дума, но красивите думи не са само за днес. Те трябва да намират отзвук в нашите действия един към друг всекидневно“, подчерта в своето слово заместник-председателят на Дружеството за ООН в България проф. Петранка Филева. Това бе подкрепено и от председателят на сдружение „Сини каски“ Пламен Дончев, който сподели емоционално най-тежките си мигове по време на военни действия, като така представи истинското лице на конфликтите. "Мир това е правото да отгледаш децата си, да построиш дом, правото на бъдеще", добави той.

На церемонията присъстваха и заместник-кметът на Столичната община Дончо Барбалов, народни представители, общински съветници, представители на дипломатическия корпус у нас, членове на обществени, патриотични и младежки организации, политически партии, училища, студенти и граждани. Събитието завърши с художествена програма, в която участие взеха деца и младежи от ВТФ „Врабчета“, ученици от 106 ОУ и Частно средно училище „Увекинд“.

Инициативата е част от честването на Международния ден на мира по цялото Земно кълбо, като у нас тя се провежда от над 10 години и се организира от инициативен комитет, включващ Дружеството за ООН в България, Съюза на ветераните от войните на България, съвместно с обществени, патриотични и младежки организации, с подкрепата на ученически и студентски клубове.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във