Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Петков обвини Фон дер Лайен за "съмнителното" одобрение на ваксините

Петков настоява Европейската прокуратура да разгледа цялата процедура за одобряване от ЕС на ваксините от съответната медицинска агенция.

Европейската прокуратура да разгледа цялата процедура за одобряване на ваксините от Европейската агенция по лекарствата. Вината е  на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, заяви лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция.

Според него темата за ваксините поставя под въпрос способността ни като граждани да защитим своите права, в това число и здравето си, и една тема, "чрез която се манипулира обществото - така наречената COVID пандемия и мерките, които се приемат".  Той смята, че трябва да си отговорим на въпроса на какво основание са били одобрени тези ваксини. "Тук отново се връщам на нашето настояване от април месец да бъде предприето незабавно разследване на СЗО и към него трябва да добавим необходимостта Европейската прокуратура да разгледа цялата процедура за одобряване от ЕС на ваксините от съответната медицинска агенция", обясни Румен Петков. 

"Затвърждава се убеждението, че ваксинирането ще стане задължително и то независимо от възрастта на гражданите. В България и като че ли в ЕС не се води статистика за броя ваксинирани, които заболяват впоследствие от COVID, биват хоспитализирани. Няма статистика на смъртните случаи на ваксинирани. Това са неща, които от гледна точка на информираността на обществото, са престъпление на правото на хората да бъдат информирани", коментира Петков.

През март  доц. Георги Кючуков от АБВ заяви, че се опасява от сериозно лобистко влияние в ЕК по отношение на разработваните ваксини срещу COVID-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във