Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Петков: Напрежението в региона рязко ескалира

Напрежението в региона рязко ескалира. Това заяви председателят на партия АБВ Румен Петков. Пред медиите той коментира рязкото влошаване на международната среда за сигурност и възникване на взривоопасни точки за възможен конфликт в региона.

„САЩ обявиха денонсиране на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, последваха бездушни декларации на ЕС и НАТО и, практически, не последваха никакви действия, които да доведат до стъпки за гарантиране на сигурността на Европа и на света. Т. е. заплахата от възстановяване на ядреното въоръжение, ядрения сблъсък, ядреното противопоставяне от най-мрачните години на Студената война се превръща във все по-голяма реалност“, каза Петков и припомни, че още на 7 ноември миналата година АБВ предупреди изрично, че това денонсиране може да превърне България в плацдарм на военни действия и на разполагане на военни въоръжения, в това число и ядрени, така и на обект на контрамерки.

„Нито една институция, нито една парламентарно представена политическа сила не взе отношение по въпроса. Нещо по-лошо - парламентът и правителството подминаха въпроса, а това идва да покаже, че всъщност в Народното събрание реалните проблеми, свързани със сигурността на държавата и на нашите граждани, не се дискутират. АБВ настоя за парламентарен дебат. Той не се състоя“. Румен Петков коментира, че последвалата серия от действия по темата сочи неспособността на нашите институции да гарантират сигурността на гражданите в най-широкия смисъл. 

Председателят на  АБВ посочи като пример и заявката на Косово за създаване на армия - стъпка, която противоречи на всички международни актове, с които голяма част от държавите признаха Косово и отбелязана от НАТО и ЕС като „крайно неприемлива“. Липсата на адекватни действия по въпроса сочи двоен стандарт за държавите от Алианса. Петков е категоричен, че като член на НАТО страната ни трябва да реагира за въоръжението на Косово от страна на САЩ. „Като член на НАТО трябва да реагираме, защото това е в нашия регион. Никой нормален човек няма съмнение, че между Сърбия и Косово напрежението ескалира до степен военен конфликт. Косово и Албания обявиха създаването на единни гранично-пропускателни пунктове. Албания е член на НАТО. На къде отиваме? Имаме определена система за сигурност, Албания е кандидат член на ЕС, това означава пряк достъп на Косово до тези база данни. Никой не се противопоставя, обявява се като първа стъпка за премахване на границите. Двойните стандарти достигат своя връх“, коментира Румен Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във