Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Овчаров: Присъдата ми е поръчкова и абсурдна

"Нямам 16 млн. лв. да платя присъдата. Затова съм в студиото, защото не само прокуратурата е права. От 100 заека кон няма да се получи, от 100 обвинения - също. Прокуратурата се наема като говорител от последна инстанция. Аз съм осъден, че като министър не съм упражнил контрол над наемите. Присъдата ми е абсурдна и поръчкова". Това заяви пред БТВ бившият енергиен министър Румен Овчаров.

"Присъдата ми е поръчкова и абсурдна. Съдията през цялото време, докато върви процесът, е кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура. Моят адвокат на всяко заседание му иска оставката", подчерта той.

"Като министър, аз нямам право на контрол. Абсурдното е, че наемът, за който ме търсят, е платен. 100% съдът изпълнява поръчки. Всички министри могат да бъдат поръчани", посочи още Овчаров.

По думите му БСП е ключът за решаването на ситуацията в България. "Жан Виденов се опита да овладее партията, след това Сергей Станишев я подари. Бойко Борисов може да спи спокойно. Кирил Добрев е малък, за да ме поръча. Делян Пеевски стои зад него, както и Георги Гергов", каза още Овчаров и уточни, че атаката срещу него идва от Иван Гешев.

Специализираният наказателен съд наложи условно наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 2 години с 3-годишен изпитателен срок на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Той бе признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на "Мини Бобов дол" нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ . От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – 16 556 344,68 лева.

Съдът уважи предявения към Овчаров граждански иск в размер на 16 556 344,68 лева. Постанови и лишаването му от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във