Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Гечев настоява за оставката на Горанов

Депутатът от БСП и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че финансовият министър Владислав Горанов трябва да подаде оставка. Според Гечев финансовият министър е осигурявал "чадър" над бизнесмена Васил Божков.

"Горанов и всички до девето коляно, допуснали загубата на 700 млн. - вън от държавата, но някой го е страх да ги махне, защото ще проговорят", каза социалистът във връзка с изтекла кореспонденция между Васил Божков и потребител на име Vladi Goranov, за който бизнесменът твърди, че е финансовият министър.

"Държавната комисия по хазарта е помощен орган на министъра на финансите, подпомага министъра в надзорната дейност. Браво! И каква е надзорната дейност – няма ги 700 милиона. Няма значение какви са есемесите. Г-н Божков видяхме ли го в кабинета на премиера? Вие видели ли сте в Европа някъде премиерите да се срещат с футболни клубове, защото аз не съм видял? То не може да се срещаш по ловни стопанства и да си каниш ключови олигарси по кабинетите и после да пищиш, че ги няма парите. Така че да си взимат шапките и да си ходят", каза депутатът от БСП.

Както "Банкеръ" писа, обвиняемият бизнесмен Васил Божков публикува свои онлайн кореспонденции с потребител на име "Влади Горанов". Според неговите твърдения, разбира се, става дума за финансовия министър. "Преди дни казах, че за хазартния ми бизнес съм контактувал с Горанов, а не с ДКХ.", гласи публикацията на Божков.

Личи че кореспонденциите са от февруари, март и май 2018 г., както и от януари 2020 година. Според Васил Божков "девойката" и "Сашо", които присъстват в разговорите са двама бивши председатели на Държавната комисия по хазарта - Александър Георгиев и Мария Филипова, която в момента е зам.-председател на Комисията за финансов надзор. 

Тепърва ще се уточнява автентичността на материалите, както и дали действително зад потребителското име "Vladi Goranov" стои финансовият министър.

Преди седмица Божков и Горанов влязоха задочен в спор, след като в интервю за бТВ бизнесменът съобщи, че ще сезира прокуратурата за действия на министъра на финансите и поиска неговата оставка.

Горанов не отрече да се е срещал с Божков, но обясни, че предмет на дискусиите са били регулациите на хазарта. Той твърди, че не е знаел, че бизнесменът не е платил на държавата над 500 млн. лв. данъци и такси

На бизнесмена, са повдигнати обвинения за принуда, данъчни престъпления, изнудване, заплахи, търговия с влияние и др.  

,

Facebook logo
Бъдете с нас и във