Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Гечев: Като узурпира парламента, Борисов води ГЕРБ към колапс

"Управляващите и в частност премиерът са узурпирали парламента. Няма европейска, дори африканска страна, която да си закрива парламента един месец преди избори”. Това заяви в ефира на bTV зам.-председателят на парламентарната група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев. Той бе категоричен, че и депутатите от управляващото мнозинство трябва да работят като всички български граждани.

Проф. Гечев обясни, че дори и да работят парламентарните комисии, законите, които минават през тях само ще се трупат, защото няма да има пленарни заседания, на които да бъдат разглеждани и гласувани. „Събрахме необходимите подписи за свикване на извънредно заседание на НС в петък. Цяла България ще види, дали г-н Главчев ще изпълни Конституцията”, заяви социалистът и допълни, че на това заседание трябва да се отмени ваканцуването на ГЕРБ, а не депутатите на Борисов да си уреждат изборите. „Откъде накъде данъкоплатците ще им плащат  докато ваканцуват”, попита проф. Гечев.  Той подчерта, че освен заплатите си депутатите няма ползват служебните си коли по време на отпуската, но ще получават  пътни.

По думите му след случая с ООН и отнемането на шанса на България да има ген.-секретар, сега управляващите имат наглостта да закрият и НС. „Опорните точки на Борисов водят ГЕРБ към политически колапс”, коментира зам.-председателят на ПГ на левицата.

Държавата може и е длъжна да помогне на протестиращите миньори

Помолен да коментира протестите на миньорите проф. Гечев заяви:  „Държавата не само може, но е и длъжна  да помогне. Не се приема извинението, че това е въпрос на трудов спор между работници и частна фирма. Във всяка цивилизована държава има правила и норми за отношенията между работодателя и работниците. Категорично заставаме на страната на работниците”.

Той подчерта, че тези хора искат да получат заплатите, които са си заработили. Социалистът припомни, че заради това вчера, преди разпускането на НС, депутатите от ПГ на левицата са поискали да бъде поканена министъра на енергетиката Петкова, за да даде обяснение какво прави правителството в тази сфера. Проф. Гечев обясни че мините са в тежко финансово състояние, което поражда въпроса какво правим с българската енергетика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във