Банкеръ Daily

Общество и политика

Ръководството на БСП се разграничи от 27-те депутати, подкрепили Цацаров

Всеки, който не се е съобразил с политическото решение на БСП за неподкрепа за кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ и не е мотивирал различното си мнение, носи лична отговорност, заяви в позиция ръководството на червената парламентарна група. 

В сряда Цацаров бе избран за шеф на Антикорупционната комисия с подкрепата на 165 народни представители. 30 се обявиха "против". Това бяха само представители на БСП. 27 червени депутати обаче гласуваха "за". По-рано соцлидерката Корнелия Нинова заяви, че БСП няма да подкрепи нито една кандидатура, защото е против изначалния замисъл на комисията и я нарече „мъртвородена“.

"По повод гласуването на председател на КПКОНПИ и разпространяваната невярна информация, че парламентарната група на „БСП за България“ не е имала политическо решение, заявяваме, че на общо събрание на групата, проведено на 10.12.2019 г., с гласуване беше прието политическо решение – “не подкрепяме кандидатурата на Сотир Цацаров“. Против това решение гласуваха само трима депутати. Беше взето решение - който има друго мнение, да се възползва от член 58, ал. 4 на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и да изрази различната си позиция от трибуната на парламента", се казва в позицията на БСП, публикувана в четвъртък.

Според правилника на червените чл. 58 ал. 4 дава възможност "на народен представител, който има мнение, различно от това на ПГ, да го изрази в рамките на 3 минути". Никой от гласувалите за Сотир Цацаров обаче не е направил публично това. 

Депутатът Антон Кутев смята, че разделението в БСП ще се види ясно само след няколко месеца, а разделението на парламентарната група е само симптом. Според него Нинова не е пожелала да удържи разцеплението в групата. По думите му, ако социалистите не намерят нещо, около което да се обединят, разцеплението ще продължи и ще засегне самата партия.

Кутев обясни, че колегите му в парламентарната група са гласували "за" номинация на Цацаров не само от страх, но и по съвест с отчитане на достойнствата на кандидата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във