Банкеръ Daily

Общество и политика

Ръководството на БСП предлага да върне мандата за кабинет

Тясното ръководството на БСП - Изпълнителното бюро, предлага да върне мандата за съставяне на кабинет. На днешния пленум на социалистите се обсъждат три сценария, след като президентът връчи на партията третия мандат. Другите два варианта са БСП да предложи правителство начело с Корнелия Нинова или експертен кабинет с ограничен мандат. На заседанието на Националния съвет, което в момента се провежда на "Позитано 20", се обсъждат и трите възможности.

В словото си по време на празненствата по случай 1 май, лидерът на БСП Корнелия Нинова обеща Националният съвет да вземе най-доброто решение за България. Освен това Нинова отново разкритикува новите партии в парламента.

"Подадохме ръка в последните две седмици на т.н. "нови партии" - уж партиите на промяната. Отхвърлиха тази подадена ръка. Направиха неща, които внасят съмнение - да не би промяната да стане подмяна. И защо се получава така - ние всеки ден сме заедно в парламента и виждаме какво става. Уви, някои партии и политици, загледани в тяснопартийния си и егоистичен интерес, не само, че се отказаха от обещанията преди изборите, но много бързо започнаха да гледат към следващите. Парламентът се превърна в предизборна трибуна, вместо в място за правене на държавническа политика с грижа за хората", заяви Нинова,

"Изразявам пред вас опасение, че загледани всеки в своята малка, егоистична, партийна битка ще пропуснем голямата промяна. Защото днес на България трябват не партийци, а държавници. Защото днес на България трябват не мандатници, вгледани в това докога ще получават депутатска заплата. Днес на България трябват визионери", добави тя.

По-рано президентът Румен Радев посочи, че се надява БСП да опитат да съставят "кабинет на демократичната алтернатива". 

"Трябва да решат как точно ще процедират. Но аз се надявам, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Мисля, че това го очакват и избирателите в ляво, и всички демократи", заяви държавният глава. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във