Банкеръ Daily

Общество и политика

Ръководството на БСП и на парламентарната група все пак ще се качи на Бузлуджа на 1 август

По решение на Изпълнителното бюро на БСП от 21 юли 2020 г. на 1 август на Историческата поляна под връх Бузлуджа ще се отбележи 129-ата годишнина от организираното социалистическо движение в България.

От 10.30 часа, членовете на Изпълнителното бюро, Парламентарната група на „БСП за България”, ръководствата на общинските и областни организации на Старозагорска и Габровска област ще поднесат венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър, на барелефа на основоположниците на партията и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд.

От 13.00 часа ще бъдат поднесени цветя и на Паметника на свободата на връх Шипка в чест на боевете при Шипка по време на Руско-турската война (1877-1878) и на 142-ата годишнина от Освобождението на България.

В събота (25 юли) БСП проведе национален митинг-протест „Бузлуджа 2020“ пред Мивистерския съвет. Той започна с шествие от площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски“. Привържениците на БСП преминаха през улица „Георги С. Раковски“ и булевард „Княз Александър Дондуков“, а последната им цел е Министерския съвет, където в 11:00 часа започна митингът. На него бяха поискани оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Събитието се проведе в столицата, тъй като здравните власти не разрешиха на социалистите да го проведат по традиция на връх Бузлуджа, макар че доскорошният здравен министър Кирил Ананиев отрече да има забрана, но настоя да се спазват противоепидемиологичните мерки.

Това не е първият път, в който съборът на Бузлуджа ще се провежда в столицата. По време на антиправителствените протести през 2013 година, митингът беше в подкрепа на правителството на БСП и ДПС. "Да пренесем Бузлуджа в София!", призова на 27 юли 2013 година тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев.

На 17 август същата година социалисти прекараха няколко часа пред Народното събрание, за да подкрепят правителството, срещу което протестираха десетки. Тазгодишният събор в столицата беше под наслов „Срещу корупцията и грабежа. Заедно за България".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във