Банкеръ Daily

:

Ръководството на АПИ сменено заради съмнение, че са междинна структура

С цялостното си поведение и с цялата си работа, която са правили, у мен остава съмнение, че не са изцяло от страната на възложителя, а са една междинна структура. Затова сменихме ръководството на АПИ, каза служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков пред журналисти. 

Освобождаването на председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" е заради липсата на концепция за зимното почистване.

Шишков уточни, че под възложител разбира държавата, а под изпълнител - строителните фирми.  

"В първия ми работен ден поисках от колегите от АПИ да започнат да правят поръчки по ЗОП за зимно почистване, тъй като зимното почистване беше изключително игнорирано в цялата тази обстановка. Всички очакваха, че НС ще отмени крайния срок 30 септември и ще даде възможност да се удължат въпросните договори за текущи и основни ремонти и да влезе зимното почистване към тях", обясни служебният министър. 

От АПИ го информирали, че се готвят поръчки за следващите 3 години.

"Те са били готвени, забележете, не от зимата, а от пролетта. Тоест от ръководството на АПИ към този момент изобщо не ги е интересувало зимното почистване. Най-вероятно са считали, че държавата ще бъде принудена да продължи договорите", допълни той. 

Министър Шишков коментира и темата с интерконектира с Гърция. 

"Най-вероятно в тази тръба са вкарали газ, за да я изпробват като налягане. Но това не е проблемът - дали в тръбата има или няма газ. Проблемът е в други строителни дейности, свързани с пряката експлоатация на обекта, включително и кабел, който е връзката на цялата компютърна система. Всеки ден ще ги контролираме, всеки ден ще им помагаме, за да имаме готова документация за акт 16", уточни Шишков.

Той обяви, че е оптимист, че интерконекторът ще е готов до началото на септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във