Банкеръ Daily

Президентът след заседанието на КСНС:

РСМ не направи необходимото за изпълнение на договора

S 250 de0b59d4 88f9 4e3d bd52 2e1567798d13
S 250 4e50f6ce b6b5 4859 9d41 97fe45b1f4db

На заседание, продължило пет часа и половина, КСНС обсъди перспективите за интегрирането на Западните Балкани в ЕС, което е в стратегически интерес за България. Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на Северна Македония, който е в застой.

Така започна изявлението на президента Румен Радев пред медиите след днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по темата "Интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз. Роля на Република България в разширяването на Европейския съюз и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания".

"Констатирано е, че страната-кандидат за ЕС не направи необходимото за изпълнението на договора, подписан преди 4 години с България", заяви Румен Радев и цитира документи за връзките между двете страни.

"Преди 30 години България първа призна Северна Македония като новосъздадена държава и никога не е отричала правото на гражданите да се самоопределят на базата на собственото си съзнание. Но България държи на пълното равноправие на македонските българи. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, ескалира в публични атаки срещу граждани, декларирали своята българска идентичност. Не могат да бъдат предмет на преговори правата на българските граждани. Обединихме се, че е необходимо възстановяване на доверието във всички области от взаимен интерес", каза още държавния глава.

Членовете на КСНС отбелязаха и постигнатото в преговорния процес, допълни той и изтъкна, че КСНС препотвърди готовността на Албания за членство в ЕС. Те се обединиха около мнението, че са необходими всеобхватни действия за възстановяване на доверието между двете страни и за активизиране на усилията във всички области от взаимен интерес. Очаква се това да допринесе за преодоляване на застоя в двустранните отношения.

В тази връзка Консултативният съвет за национална сигурност прие следните предложения към изпълнителната и законодателната власт:


1. При провеждане на външната политика на страната, Министерският съвет да изпълнява националната позиция на България, като спазва изискванията, произтичащи от Договора от 2017 г., Рамковата позиция от 2019 г. и Декларацията на 44-то Народно събрание.

2. Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и, държа да подчертая, по отношение на правата на македонските българи.

3. Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на Република Северна Македония в ЕС.

4. Изпълнителната власт да изготви и обезпечи в кадрово и финансово отношение план за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения с Република Северна Македония.

5. Изпълнителната власт да предложи на партньорите в Република Северна Македония създаването на съвместни работни групи по области, в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, с цел активизиране на двустранните връзки.

6. Изпълнителната власт да предприеме мерки за ускоряване изграждането на Коридор № 8, съвместно с Република Северна Македония и Република Албания като единен проект в неговата цялост – автомагистрала, ж.п. линия, енергийна и дигитална свързаност.

7. Народното събрание да предложи на законодателния орган на Република Северна Македония създаването на структуриран диалог между парламентарни комисии и групи за приятелство, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес.


"МС трябва да спазва изискванията на договореностите между двете страни досега. Даването на съгласие за членство на Македония да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и с правата на македонските българи", заяви Радев и поиска от изпълнителната власт план за действие за решаване на въпросите. 

"Изпълнителната власт да предприеме мерки за изграждане на коридор № 8 със Северна Македония и Албания, НС да предложи на Северна Македония структуриране на съвместни парламентарни групи със Северна Македония. Това, което ни предстои, изисква българските политици да имат единство във вижданията си и в действията си", каза Радев и благодари за консенсуса на участниците в КСНС, след като изчете седемте точки от списъка на предстоящите действия от наша страна по отношение на РСМ.

Сред участниците заседанието бяха председателят на парламента Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, представители на парламентарните групи, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, министрите на вътрешните работи и на отбраната Бойко Рашков и Стефан Янев, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова, ръководителите на Държавна агенция "Национална сигурност" и на Държавна агенция "Разузнаване".

Коментарът на Румен Радев след заседанието КСНС. Видеото е на БНТ. https://www.youtube.com/watch?v=e_0XF1NWh9o

Facebook logo
Бъдете с нас и във