Банкеръ Daily

Министър Светлан Стоев:

РСМ да запише в Конституцията си българската народност

България настоява в Конституцията на Република Северна Македония да бъде записано съществуването на българската народност в страната, заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев. Той обърна внимание, че повече от година Скопие не изпраща посланик в София, а езикът на омразата продължава да бъде сериозен проблем в двустранните отношения.

"Ако вие погледнете Конституцията на РСМ след 2001 година, там българите като народност, която населява територията на настоящата държава, не фигурират като такива. Има сърби, има албанци, има роми, има турци, бошняци, но няма българи", посочи той.

По думите на министър Стоев страната ни трябва да се съобрази със съществуващите реалности в съседната ни държава. Ето защо той препоръчва разширяване на основата, на която редовното правителство може да води двустранните преговори.

"И това съм го казал и на македонската страна, че най-прекият път е постигането на двустранно споразумение. Постигане на двустранно споразумение относно прилагането на вече подписаните договори между българската и македонската страна", допълни Стоев.

Министърът подчерта, че българската позиция категорично остава, че бъдещето на Република Северна Македония е в Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във