Банкеръ Daily

Общество и политика

Росица Матева е кандидатурата на Мая Манолова за член на ЦИК

Адвокат Росица Матева е кандидатурата на "Изправи се! Мутри вън!" за член на Централната избирателна комисия. Според новоприетите правила коалицията има право на един член в централната изборна администрация.

Новината за кандидатурата беше съобщена от председателя на парламентарната група "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

Росица Матева е председател на Обществения съвет към досегашната ЦИК и имаше ключова роля при разяснителната капания за машинното гласуване.

"Предлагаме г-жа Матева, която е минала през всички нива на изборната администрация - член на СИК, на РИК и в ЦИК 2014-2019 г. Сега е председател на Обществения съвет и като такава следеше за честността на вота. Човек с опит, почтен и с експертиза. Адвокат с добро име и 30-годишна практика и останалите политически формации би следвало да излъчат доказани експерти с подготовка за провеждането на едни честни избори”, каза Манолова.

Голяма част от предложенията на Обществения съвет към ЦИК са отчетени при промените в изборното законодателство.

На 5 май президентът Руен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии за нов състав на ЦИК. В рамките на днешния ден формациите трябва да изберат своите кандидати за членове на комисията. Имената трябва да обявят в сряда на консултациите при държавния глава.

От БСП свикват днес извънредно заседание на Изпълнителното бюро.

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов прогнозира, че за председател на ЦИК ще бъде избран кандидат на "Има такъв народ". На брифинг във вторник сутринта Борисов отправи поредната доза критики към опонентите си заради приетите от депутатите промени в Изборния кодекс.

"Естествено, че председател на ЦИК трябва да е първата политическа сила, това сочи демокрацията. С най-много – 4 човека. Не знам и това как ще го направят - да ги изгонят и тях. Но ако не се договорят, видите ли, а те ще се договорят, ще взимат сферата от Канал 1, където джуркате тотото, ще слагат 6 топчета и ще джуркат. И на който му се падне председател, ще е председател. Дотам я докараха. Страхотно изборно законодателство, ще джуркаме топчета, за да определяме член на ЦИК. Добре, приемаме го и това. Мога отсега да кажа, че председател ще бъде най-вероятно депутат от партията на Трифонов, зам.-председател някой от другите”, коментира той.

Преди празниците депутатите решиха новата Централна избирателна комисия да има по-малко членове – 15. Така в новата комисия от ГЕРБ ще имат четирима представители, от "Има такъв народ" и БСП – по трима, ДПС и "Демократична България" – по двама, а "Изправи се! Мутри вън!" – един.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във